Cum pot copiii să învețe două limbi simultan

de: Cojocaru Cristian
31 03. 2024

Explorând modul în care copiii învață limbile, ne confruntăm cu una dintre cele mai remarcabile abilități ale speciei umane și, în același timp, cu unul dintre cele mai provocatoare subiecte din domeniul lingvisticii și științei cognitive. Cum reușesc copiii să își însușească atât de complet și rapid limba maternă, ajungând la un nivel de competență pe care mulți adulți care învață o a doua limbă abia dacă îl pot atinge?

Unicitatea omului în învățarea limbilor

Dezbaterea asupra modului în care copiii își însușesc limba maternă a fost intens divizată în comunitatea științifică, marcând secolul al XX-lea cu teoria influentă a lui Noam Chomsky. Acesta propunea că însușirea limbii native ar putea proveni dintr-o facultate gramaticală universală și înnăscută, o trăsătură distinctă a ființei umane.

Vezi și: De ce anumiți copii încep să vorbească mai devreme: Concluzia surprinzătoare dintr-un studiu realizat în 12 țări și 43 de limbi

Bilingvismul: Mai comun decât crezi

Contrar credinței populare, bilingvismul sau multilingvismul nu sunt rare în societățile umane. De fapt, se estimează că aproape jumătate din populația mondială este bilingvă, iar multilingvismul este chiar mai răspândit decât monolingvismul. Acest fapt subliniază că este natural pentru un copil să aibă mai multe limbi materne, iar acest aspect aduce numeroase beneficii cognitive și sociale pe parcursul vieții.

Cum învață copiii mai multe limbi?

Secretul bilingvismului la copii pare să se afle în abilitățile cognitive generale ale omului (precum analogia, abstracția și memoria enciclopedică) și în incredibila plasticitate cerebrală a copilului, mai ales în primii trei ani de viață. Copiii sunt capabili să memoreze și să clasifice stimuli lingvistici extrem de detaliate, ajungând rapid la concluzia că diferite seturi de construcții lingvistice aparțin unor limbi diferite.

Vezi și: Cum îi înveți mai repede pe copii să citească. Experții ar fi găsit soluția ideală, dar părinții trebuie să se implice

Răbdare și timp pentru copil

Desigur, asta nu înseamnă că nu poate exista un decalaj minor față de copiii monolingvi. E normal însă ca cel mic să necesite puțin mai mult timp să se exprime gramatical corect în ambele limbi. Totuși, pe măsură ce crește, aceste diferențe dispar.

Pentru a susține bilingvismul, experții recomandă adesea metoda „o persoană, o limbă”. Fiecare părinte îi vorbește bebelușului într-o singură limbă (de exemplu, mama în română, tata în italiană), ceea ce îl ajută să diferențieze rapid cele două. Mai mult, echilibrul în frecvența utilizării limbilor va facilita învățarea temeinică, scrie Theconversation.com.

Vezi și: Ce se întâmplă atunci când adulții vorbesc cu copiii în primii ani de viață. Descoperirea cercetătorilor

Așadar, dacă vorbiți două limbi acasă și doriți să i le transmiteți și copilului, câteva obiceiuri simple sunt esențiale. Dar nu vă stresați prea tare – vorbiți-i consecvent în fiecare limbă, iar el se va ocupa de restul!